Директори се обявиха категорично против преминаване към онлайн обучение при евентуална

...
Директори се обявиха категорично против преминаване към онлайн обучение при евентуална
Коментари Харесай

Директори вече се страхуват и от газови ваканции

Директори се оповестиха изрично против преминаване към онлайн образование при възможна газова рецесия. " В богата Англия ще купуват пуловери за децата, а какво ще вършим в бедна България? ", питат те, настоявайки страната да постави оптимални старания, с цел да финансира просветителните институции и да не се стига до затварянето им поради високите цени на енергоносителите.

" Към днешна дата има средства за нарастване на заплатите от 1 септември - с 5% на учителите и с 4% на непедагогическия личен състав. Предвидени са и към 20% нарастване на издръжката за гориво и електрическа енергия. Тези 20% биха стигнали, в случай че няма внезапен скок на цената на тока и парното до края на годината. Но тук приказваме единствено за тези просветителни институции, в които те са на парно и на ток. Тези, които са на газ и на други източници, няма да могат да се оправят с тези средства ", разяснява пред Bulgaria Диян Стаматов, ръководител на Съюза на работодателите в системата на националната култура и шеф на 119 училище в София.

По думите му не е ясно какъв брой училища у нас се отопляват на газ - известно е, че " в Стара Загора са много, в София има значително, в Добрич са с съвсем напълно газифицирано топлоподаване ". " Там би трябвало да има специфична държавна дотация, с цел да не се стига до рецесия ", безапелационен е Стаматов, който преди ден предвижда, че сметките за отопление на тези школа ще бъдат с 60% по-високи. Според него затварянето на учебните заведения е доста елементарно - " дървената почивка "  вече ще се назовава " газова почивка ", само че резултатът ще е еднакъв - намаляване в резултатите на учениците, до което е довело дългото отдалечено образование.

" След 2 г. ковид, след 2 година онлайн образование, нещата демонстрираха много трагични резултати. Националните външни оценения, които бяха преди два месеца, демонстрираха относително неудовлетворителни резултати. Една огромна част от учениците имат и много ниски оценки заради двойки. Всичко това е резултат и на отдалеченото образование ", уточни той. Именно затова съгласно него би трябвало да бъдат положени оптимални старания от страната, с цел да финансира просветителните институции и да няма затваряне нито на детски градини, нито на учебни заведения.

Според Стаматов онлайн обучението може да е обезщетителен детайл за седмица-две, само че не и за повече - в противоположен случай ще сме очевидци на просветителна злополука. " Досега няма банкрутирало учебно заведение, нека тази рецесия не е казус с сходна активност. За да могат умерено да работят детските градини и учебните заведения, страната трябва да финансира огромната разлика в дефицита на средства ", съобщи той, допълвайки, че  незабавно след изборите новият парламент би трябвало да се заеме с този въпрос , с цел да няма рискови последствия.

 

На студено с пуловери?

На въпрос дали тази зима може да чакаме, че температурите в класните стаи ще бъдат по-ниски, Стаматов уточни, че евентуално намаляване на отоплението в училищата вероятно на първо време ще докара до леки недоволства, " тъй като във всяко едно от учебните заведения сме привикнали да е постоянно доста топло, даже да се отваря и прозореца ". " Това обаче в актуалната обстановка би трябвало да се сведе до най-малко ", съобщи той.

" Чуваме сходни сигнали от Англия, от Австрия, където обмислят доста по-нетрадиционни подходи. Днес четох, че във Англия ще купят пуловери на всички възпитаници, ще бъдат раздадени гратис и ще обезпечат 19 градуса в пространствата. Звучи атрактивно и ексцентрично, само че откакто богата Англия обмисля такива действия, какво става дума за една бедна България? И тук в действителност би трябвало да мислим с нов формат. Но никога, съгласно мен, към затваряне на просветителни институции ", уточни той.

 

Уверение

" Институциите вършат всичко допустимо да се обезпечи нужното отопление и да се подсигурява оптимално присъствено образование при най-малък риск за здравето на възпитаници и учители ", увери преди дни служебният министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов по време на среща, проведена от Съюза на работодателите в системата на националната култура. Той акцентира, че сега се събира информация за обезпечеността на образователните заведения за идния отоплителен сезон. " МОН обобщава тази информация и се прави всекидневен разбор на обстановката, тъй че да не се стигне до спиране на образователните занятия ", съобщи той. По въпросите, свързани с възможна коронавирус вълна, стана ясно, че МОН е в непрекъснат контакт с Министерство на здравеопазването и ще се съобрази с насоките, свързани с ограниченията, които ще подхващат здравните управляващи.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР